- Reumatoïde artritis is een chronische ziekte die vooral de gewrichten aantast.
- Veelvoorkomende symptomen zijn pijn, stijfheid en vermoeidheid.
- Medicatie zorgt dat de ziekte minder snel erger wordt.
- Het is belangrijk dat je actief blijft, zonder je lichaam te overbelasten.
- Fysiotherapie kan helpen als je last hebt van vermoeidheid, verminderde spierkracht, of als je een slechtere conditie hebt.
Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?
Als je veel last hebt van de gevolgen van reumatoïde artritis, dan kan de fysiotherapeut of oefentherapeut je helpen. Hij kan je vooral leren hoe je beter kunt omgaan met je klachten. De therapie bestaat uit diagnostiek en behandeling.
De diagnose
In deze fase bespreek je met je therapeut wat hij voor je kan betekenen. Hij zal informeren wat je klachten zijn. Op jouw beurt vertel jij wat je verwacht van de behandeling en wat je wensen zijn. Vervolgens bespreken jullie samen de behandelmogelijkheden en beslissen jullie wat het doel wordt van de therapie. Als een therapeut niet zeker weet of iemand wel behandeld kan worden, verwijst hij soms door naar een arts.
Lichamelijk onderzoek
Na het vraaggesprek doet de therapeut een lichamelijk onderzoek. Hierdoor komt hij erachter welke activiteiten jou de meeste moeite kosten. Is dat lopen? Of opstaan uit een stoel? Of iets pakken van een hoge plank? De therapeut onderzoekt ook waaróm deze activiteiten je zoveel moeite kosten. Hij bekijkt bijvoorbeeld hoe beweeglijk je gewrichten zijn, test je spierkracht en kijkt hoe het gesteld is met je conditie. Om te onderzoeken hoe erg de problemen zijn, kunnen meetinstrumenten helpen. De therapeut kan deze meetinstrumenten later ook gebruiken om te testen of de behandeling geholpen heeft. Voorbeelden van meetinstrumenten zijn: een conditietest, een pijnscore of een vragenlijst over activiteiten uit het dagelijks leven.
Een plan voor de therapie
Na het onderzoek maakt de therapeut samen met jou een plan voor een therapie waarmee jullie de doelstelling kunnen halen.
De behandeling
Om je doel te behalen, is het soms voldoende als je van je therapeut advies en informatie krijgt. Het lukt dan om met instructies van de therapeut de oefeningen zelfstandig uit te voeren. In andere gevallen is begeleiding van de therapeut nodig om het doel te behalen. Hoe vaak en hoe lang deze begeleiding nodig is, verschilt sterk van persoon tot persoon en bepaal je in overleg met je therapeut. Het is belangrijk om hier samen goede afspraken over te maken.
Door de oefeningen word je sterker en verbetert je conditie
Soms doe je ook oefeningen om de stijfheid in de gewrichten tegen te gaan en het evenwicht te verbeteren. De oefeningen zijn zoveel mogelijk gericht op activiteiten uit je dagelijks leven. Het is erg belangrijk dat je de oefeningen ook thuis doet en dat je na afloop van de therapie lichamelijk actief blijft. Zo bereik je het beste resultaat en houd je dit resultaat langer vast.
Je kunt bij een therapeut terecht voor informatie, advies en oefentherapie
Andere therapeutische behandelingen worden bij reumatoïde artritis in principe afgeraden: die hebben te weinig effect. Soms vindt de therapeut het verstandig om een gewricht ‘los te maken’ (mobiliseren). Dit is altijd maar voor een korte periode. Het zorgt ervoor dat je de oefeningen beter kunt uitvoeren.
Heb je het doel bereikt dat je vooraf samen met de therapeut hebt opgesteld?
Dan wordt de behandeling afgerond. Het kan ook zijn dat de behandeling onvoldoende helpt. In dat geval kan de therapeut je adviseren om naar de huisarts of een specialist te gaan voor overleg over andere mogelijke behandelingen. Tijdens de laatste afspraak zal de therapeut vragen wat je van de behandeling vond. Ook krijgt je advies over dingen die je thuis zelf kunt blijven doen. Misschien kun je afspreken dat je over een poosje nog eens terugkomt. Jullie kunnen dan kijken hoe het gaat zonder de hulp van een therapeut.
Afspraak maken
Ondersteuning nodig? Maak dan een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.
Meer over reumatoïde artritis
Wat is reumatoïde artritis?
Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. De ziekte tast vooral gewrichten en de lichaamsstructuren daaromheen aan. Maar ook andere delen van het lichaam kunnen aangetast zijn, zoals de huid, het hart en de longen. In Nederland hebben bijna een kwart miljoen mensen reumatoïde artritis. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak is onbekend.
De klachten van reumatoïde artritis
Mensen met reumatoïde artritis kunnen last hebben van de volgende symptomen:
- Pijn, zwelling en stijfheid in gewrichten
- Ochtendstijfheid
- Vermoeidheid
- Minder spierkracht
- Slechtere conditie
Het verschilt van persoon tot persoon of de ziekte erger wordt en hoe snel. Ook kun je de ene periode meer last hebben van klachten dan de andere periode. Het gebruik van medicijnen zorgt er meestal voor dat de ontsteking in de gewrichten minder wordt. Door roken kan de ziekte juist erger worden.
De behandeling bij reumatoïde artritis
Als de reumatoloog vastgesteld heeft dat je reumatoïde artritis hebt, kan hij medicijnen voorschrijven tegen de ontstekingen in de gewrichten. Daarnaast kunnen er ook medicijnen voorgeschreven worden tegen de pijn. Soms zijn de gewrichten zo erg aangetast dat een operatie nodig is. Scheefgegroeide gewichten worden dan bijvoorbeeld rechtgezet, of er wordt een kunstgewricht geplaatst. Daarnaast kun je ook veel zelf doen om minder last te hebben van de ziekte. Als dat onvoldoende resultaat oplevert, dan kan de fysiotherapeut je helpen.